3 Mayıs 2012 Perşembe

Nişantaşı Sohbetlerinde 'Koruyucu Diş Hekimliği'

Diş Dostu Derneği Genel Sekreteri Selda Alemdar Dinçer ile birlikteydik. Dinçer’e Diş Dostu Derneği’nin amacını ve koruyucu diş hekimliğini sorduk:

Dernek nerede nasıl ve ne amaçla ortaya çıktı?

Türkiye’de Diş Dostu Derneği olarak bilinen Toothfriendly International’ın merkezi İsviçre'dedir. 1982 yılından beri ağız-diş bakımı ve doğru beslenme bilincini oluşturmak, geliştirmek ve yerleştirmek konusunda çalışmalar yapan uluslararası bir federasyondur. Federasyonun İsviçre, Almanya, Japonya, Kore ve Türkiye'deki yerel dernekleri de kendi ülkelerinde aynı hedefe hizmet etmektedir.

Derneğin buradaki amacı nedir?

Türkiye'de her meslekten gönüllüleri ve kuruluşları örgütleyerek toplumun ağız ve diş sağlığının korunmasını sağlamak, toplumda koruyucu diş hekimliği, beslenme alışkanlıkları ve diş bakımının ağız ve beden sağlığındaki önemini kavramış bilinçli bireylerin sayısını arttırmak Diş Dostu Derneği olarak ana amacımız.

“Koruyucu diş hekimliği” nedir?


İşin basiti şu; siz eğer dişlerinizi günde 2 kez fırçalar, diş hekiminize 6 ayda bir kez gider, diş hekiminiz kontrol zamanı geldiğinde size bunu hatırlatır ve sizi takip ederse birinci aşamayı geçmiş olacaksınız. Eğer diş hekiminiz dişlerinizin minesini güçlendirecek flor uygulaması yapıyor, çocuğunuza dişleri çıkar çıkmaz flor vernik sürüyor, 6 yaşına geldiğinde yüzey örtücü uyguluyor ve bunun yanı sıra ağız ve diş sağlığı eğitimi veriyorsa dişlerinize önem veriyor demektir. Bu “diş hekimi”, koruyucu hekimlik açısından sizin için doğru bir tercihtir.

Bu uygulama bize ne kazandırır?

Sizi aslında hiç istemediğiniz hatta korktuğunuz bir tedaviden ve masraftan kurtaracak ayrıca kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Koruyucu hekimlik uygulamaları ile çocuğunuzun dişleri güven altında olacak. Diş Dostu Derneği olarak, “koruyucu uygulamalar yapan diş hekimlerini” destekliyoruz. Diş Dostu logosunu kliniklerine asma hakkına sahip diş hekimleri minimum hijyen kriterlerine sahiptirler. Türkiye Akreditasyon Kurumu’ndan akredite bağımsız Udem tarafından denetlenirler. Diş Dostu muayenehaneler çevreye zarar vermezler ve kalite anlayışı içerisinde sürekli yenilenirler, diş hekimleri ve çalışanları sürekli eğitim alırlar.

Logo neyi temsil ediyor?

Diş Dostu logosu, üzerinde bulunduğu ürünleri diğerlerinden farklı kılan bir kalite markasıdır. Logo tüm dünyada 45 ülkede gerek şekerleme gerekse ağız-diş sağlığı ile ilgili ürünlerde kullanılmaktadır. Logonun bulunduğu ürünlerin ağız- diş sağlığı açısından güvenli olduğu bilimsel testler ile kanıtlanmıştır.
Diş Dostu Derneği, ağız ve diş sağlığı konusunda daha bilinçli bir toplum için destek veren kurum ve kuruluşları şemsiyesi altında buluşturmaktadır. Diş Dostu logolu ürünleri tercih eden tüketici; Diş Dostu Derneği'nin yürüttüğü kampanyalara doğrudan destek vermiş olur


Röportaj: Şükür Bilir

http://www.sisligazetesi.com.tr/nisantasi/nisantasi-sohbetleri-koruyucu-dis-hekimligi-h20163.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder