3 Mayıs 2012 Perşembe

Yoga Misyonerlerine Dikkat !

Nişantaşı Sohbetleri’nin bu ay ki konuğu Yoga Academy’nin kurucusu ve büyük yogi unvanı anlamına gelen Maha Yogi unvanını almış dünya’daki 5 üstat’tan biri olarak kabul edilen Prof. Akif Manaf. Kendisine yoga ile ilgili bilinmeyenleri ve yanlış bilinenleri sorduk.

Yoga nedir, ne değildir ?

Yoga müthiş bir sağaltım ve kişisel gelişim aracıdır. Sağlık için çok yararlıdır. İnsanın kendini kişisel, cinsel, psikolojik, dinsel her yönde geliştirmesi için iyi bir araçtır. O yüzden insan tarihinde sürekli uygulanmış, yer etmiştir. Özünde orijinal yöntemi barındıran bir gelişim sistemidir. Tepkiseldir, ancak dinle bir alakası yoktur. `Aştanga` denilen sekiz basamağıyla yoga bir bütündür ve bunlar tamamlanmadan gerçekleştirilen faaliyetlere yoga denilemez. Bu basamaklardan egzersizler kopartılarak, yeni bir yoga üslubuymuş gibi gösteriliyor. Özellikle son 20-30 yıldır bu çok yaygınlaştı. Bu, yoganın bütününü bozuyor ve etkisini azaltıyor. Birçok insanın aklına yoga denildiği zaman dinsel imgeler gelir ancak orijinal yöntemin dinle hiçbir ilgisi yoktur. Sadece derin bilgi ve pratik uygulamaları olan kendini geliştirme sürecidir. Ama günümüzde yogayı, yogadaki hareketleri, nefesleri bir misyonerlik aracı olarak kullanan kurumlar var. Yoga merkezi ya da daha farklı isimlerle merkezler açıp Hinduizm ya da Budizmi aşılayan yerler var ve bu çok yaygın.

Birçok yoga çesidi var ama en çok bilinen Kundalini Yoga da bunun içinde mi?

Kundalini Yogada da bir Hinduizm uzantısı vardır. İki uzantısı var. Biri Hinduizm uzantılı diğeri Sihizm uzantılıdır. Bu Kundalini Yoga altında insanları ya Hinduizme ya da Sihizme çekiyorlar. Sihler kafalarında türban olan, Pencap’ta, tapınaklarda yaşayan insanlardır. İnsanlara yoga adı altında dualar öğretip daha sonra da onları Hindistan’a götürüp Sih yapıyorlar, isimlerini değiştiriyorlar. Bu konuda kitaplar da var. Mesela bu kesinlikle dini bir uzantıdır. Çok yaygın bilindiği şekliyle meditasyon adı altında yapılan ayinlerdir. Bunların asıl adı mantradır. Bu mantralar Hindu ya da Budist dualarıdır.

Yani orijinal yogada mantralar yok mudur?

Orijinal yoga da mantralar hiçbir anlam taşımayan 3 harfli ses titreşimleridir. Bunlardan en çok bilineni “Om” mantrasıdır. Bu mantraların titreşimleri evrensel ölçüleri harekete geçiren titreşimlerdir. Örneğin “lam “ titreşimi özgüveni harekete geçirir. Kişi bu titreşimi kullanıyorsa ondaki titreşimleri aktifleştirerek sağlıklı hale getirir. Ama bu insanlar Hindu dualarına mantra diyorlar. Kişiler Hindu dinini bilmediği için mantra söylediğini sanıyorlar ama dua etmiş oluyorlar. Bu şekilde insanları psikolojik olarak kandırarak Hindistan’a götürüyorlar. Bunlar komik ama insanlar bu tür tuzaklara düşüyorlar. Dinlerini, isimlerini değiştiriyorlar. Ama gerçek mantranın dualarla bir ilgisi yok, evrensel güçlerle ilgisi vardır. Bu mantraların etkisiyle insan evrenle bağlantı kuruyor, enerji alıyor ve güçlenmeye başlıyor.

Bu konuda sizin köklü araştırmalarınız kaynaklarınız var. 
Yoga ile ilgili bu bilgilerin ilk kaynağı nedir?

Bazı kaynaklarda Hindu ya da Budist rahiplerin oturup hayvanlara bakarak onların oturuşlarını taklit etmiş olmalarıyla yoganın ortaya çıktığına dair bilgiler var. Bu, yoganın Hinduizm, Budizm kaynaklı olduğunu gösteriyor ama yine de gerçek yoga daha eskidir. İnsanlığın başlangıcından gelir, aslında metafizik bir konudur. Evrenin yaşamıyla, evrendeki bilinçli yaşamla ve insanlığın tarihiyle ilgilidir. Yani bu bilgiler insanın genetiğinde olan şeylerdir. Genlerimizde bu kodlar var. Bu yüzden yoga yapınca bütün vücudumuz ve genetik sistemimiz yenilenmeye başlıyor. Demek istiyoruz ki aslında yoga sonradan uydurulmuş bir şey değil. Bu insanın genetiğinde, evrenin genetiğinde olan bir şey. Biz bunu dışarı çıkarıyoruz. Ustalar bunları aktara aktara bugüne getiriyor. Ancak günümüzde artık kitaplar da yazılıyor. Örneğin yoga konusunda 13 kitabımız çıktı, 14. kitabımız da çıkacak. Yoga serisi olarak 9, felsefe serisi olarak 5 kitap çıktı. Bu kitaplarda olan bilgiler evrenden gelen bilgilerdir.

O kaynaklara nereden ulaşıyorsunuz, Himalayalar da yaşayan üstatlardan mı?

Baş kaynağımız üstat yani guru dediğimiz insanlar. İkinci kaynağımız da evrensel bilgilerin kendisi yani evrensel bilinç. Yogada önemli bir düzeye gelince ki bunlara “amadi” denir. Normalde yoga sekiz basamaklı bir gelişim sistemidir. Sekizinci basamakta üstün bir meditasyon halinde siz evrensel bilinçle bağlantı kurup evrensel bilgileri buradan edinebilirsiniz. Yazdığım kitaplarda da bu nedenle çok sıra dışı bilgiler var. En son çıkardığım Meditasyon kitabımda sıra dışı bilgiler var mesela.

Misyonerlik yapan yerlerde dua gibi okunan mantraların dışında neler vardır?

İnsanlar Hindu elbiseleriyle dolaşırlar. Hinduizm, Budizm kültürüne ait şeyler olur, tanrıların heykelleri olur. Turuncu elbiseli bir yoga hocası görürseniz bilin ki bunlar Hindu rahibidir, yoga için gelmemiş üç beş yoga hareketi bildiği için çağrılır ancak Hinduizm, Budizm anlatırlar. Gerçek yoganın bunlarla hiçbir ilgisi yoktur. Orijinal yogada tanrı, tapınak, dualar, ritüeller yok. Gerçek yoga üstatları dağlarda, Himalayalardadır. Onlara da ulaşmak kolay değildir.

Yoganın insanlara kattıkları nelerdir?

Duygusal ve zihinsel düzeyde; enerji akışlarını dengeler, duyguları sakinleştirir, zihni huzura kavuşturur. Odaklanma gücü artar, odaklanma artınca irade gücü artar. O zaman başarı da artar. Yaratıcılığı ve konsantrasyonu artırır.
Fiziksel olarak; organları canlandırır, kaslarını hareket ettirir. Nezleden, sinüzite kadar hastalığı olanlar da Yoga ile iyileşebiliyorlar. Bunun dışında bedenin, bezlerin, hormonel sistemlerin çalışmasını, çakra dediğimiz enerji merkezlerinin açılmasını, enerjinin akmasını ve enerji alanının güçlenmesini sağlıyor.

En çok talep hangi kesimden geliyor?

Türkiye’de 40’a yakın şubemiz var. İnsan olan her yerde yogaya ihtiyaç var. Yoga Academy’nin sloganı “0’dan 100’e Herkes İçin Yoga”. Türkiye’de 40.000 üyemiz var. Bunların içinde çocuklar da, öğrenciler de, çalışanlar da, emekliler de, hamileler de var. 

Özellikle yoga yapmasını önereceğiniz, vurgulamak istediğiniz bir kesim var mı?

İş adamlarının, büyük şirket çalışanlarının, bankacıların daha stresli, sorumluluk gerektiren, yoğun işleri onların daha çok ihtiyacı var. Çünkü gün geçtikçe sağlıkları bozuluyor, kronik rahatsızlıkları oluşuyor. Strese bağlı olan boyun ağrıları, fıtık ağrıları oluşuyor. Sınava giren öğrencilerin, ev hanımlarının da kendine göre stresi var. Bu nedenle herkesin ihtiyacı var diye düşünüyorum. Orijinal yoga sağlık için müthiş bir araçtır. Düzenli yapıldığı zaman kesinlikle tüm hastalıklara iyi gelir. Ama burada önemli olan doğru yeri seçmek. Yoga Academy’nin yurtiçinde ve yurtdışında 50’den fazla şubesi vardır. İstanbul’da 15 merkezi var. Bu başarı yoganın orijinal yani gerçek yoga yöntemlerinin uygulanmasının getirisidir. Biz yoga üstatlarını bularak onlardan orijinal yoga yöntemlerini öğrendik ve bunları öğretiyoruz. Buraya gelsinler, yogayı doğru şekilde yaparak yararını görsünler.

Röportaj: Şükür Bilir

http://www.sisligazetesi.com.tr/nisantasi/yoga-misyonerlerine-dikkat-h20141.html

2 yorum:

  1. Daha önce bir çok yerde Yoga yapmıştım ama Akif Hocamla yaptığım yogaa hepsinnden farklıydı. Bir yıldır kendim evde DVD ile yapmaya devam ediyorum, bir kaç kerede festivallere katıldım. depresyon ilaçları kullanıyordum önceleri Akif Hocamla çalıimaya bailadıktan kısaa süre sonra ilaçları bıraktım.. artık doktora daa gitmiyorum. Onun syesinde bugün yepyeni bir insaan oldum. teşekkürlere Akif hocam, iyi ki varsınız.sevgilerr

    YanıtlaSil
  2. ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUYA DİKKAT ÇEKEN BU RÖPORTAJ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER ŞÜKÜR BİLİR.YOGA BİLGİSİNİN CAHİLİ OLANLARIN NASIL HİNDU VE DUDİST MİSYONERLERİN TUZAĞINA DÜŞTÜĞÜNÜ ANLATIYOR.KENDİ DİNİNİ DOĞRU DÜRÜST BİLMEMENİN ACI SONU OTA BOKA TAPAN SALAKLAR HALE GELMEKTİR.YOGANIN NE OLDUĞUNU YOGA UZMANI PROF.AKİF MANAF HOCA BİZE ANLATIYOR.

    YanıtlaSil